6. Opdrachtregelgeschiedenis

Soms gebruik je vaak hetzelfde commando. Er zijn verschillende trucs om ze efficiënter te typen.

In jeWindows-opdrachtprompt is Doskey standaard geactiveerd. Doskey is de tool die de geschiedenis van de opdrachtregel bijhoudt. De emulator die we gebruiken heeft enkele beperkingen en sommige van de onderstaande opdrachten werken mogelijk niet. Onthoud dat we het hadden geactiveerd in hoofdstuk 2 van deze tutorial.

Laten we testen of het zich de commando's herinnert die we vanaf dat moment hebben getypt.

1. Typ <F3>.

Dit herhaalt het laatst gebruikte commando.

2. Wis de opdrachtprompt en druk meerdere keren op de pijl naar rechts. Je ziet dat de karakters van het vorige commando worden herhaald. Als je op de knoppen omhoog en omlaag drukt, kan je door de eerder gebruikte opdrachten bladeren.

Als je <TAB> gebruikt tijdens het typen van een pad of bestandsnaam zal het automatisch worden aangevuld als er een overeenkomst is met bestaande paden of bestanden. Dit is heel nuttig om typfouten te voorkomen. Dit werkt helaas niet in de emulator, maar in de Windows Command Prompt kan je het wel gebruiken. Dus ga niet complete bestands- en directorynamen typen, maar gebruik de tab om de tekst aan te vullen.

We kunnen nog meer met het doskey commando.

3. Typ:
doskey /h <ENTER>

Dit laat alle getypte commando's zien die je tijdens deze sessie hebt gebruikt.

Als je de opdrachtregelinterface sluit, gaat de geschiedenis verloren.

4. We kunnen echter de opdrachtregelgeschiedenis opslaan in een tekstbestand met een commando dat je eerder hebt geleerd. Doe dat.

Op deze manier kan je het opdrachtregelgeschiedenisbestand bewerken in bijvoorbeeld Kladblok. Als je alle foute commando's verwijdert en je slaat het bestand op met de .bat extensie, dan kan je alle commando's in batch uitvoeren.

5. Probeer dit voor een aantal van de commando's die je in deze tutorial hebt geleerd.

We zijn aan het einde van de tutorial.

Je kan de opdrachtregelinterface afsluiten door op het kruisje in de hoek van het venster te klikken of door exit te typen en op enter te drukken.

Voor de emulator kan je gewoon de browser of het tabblad sluiten.