6. Laat maar zien: inwoners in gemeenten

6.3. En dan nu op kaart

Nu hebben we in QGIS een leuke weergave gemaakt van data en dat wil je graag delen met je vrienden, toch?

Oké, dan maken we er even snel een afdrukbare kaart van met een titel en een legenda en dat soort dingen.

1. Open met de juiste knop, of via het menu Project een Nieuwe afdruk-layout...

2. Je kunt nu een naam invoeren voor de afdruk-layout, handig als je deze later wilt herkennen of leeg laten

Er opent zich nu een nieuw venster, het Lay-out venster. Dit kun je zien als een apart stukje software binnen QGIS, met eigen vormgeving, eigen menu's en eigen opties. We gaan er nu snel door heen.



3. Kies boven in de menubalk bij Item toevoegen voor Kaart toevoegen. Nu kun je met de cursor een rechthoek maken op het lege vel. In die rechthoek wordt je kaart getoond.

4. Zoek in de knoppenbalk links naar de knop Inhoud item verschuiven, klik die aan, klik op het kaartje van de stad en zoom rustig in of uit (muiswiel, en ctrl-muiswiel) zodat de afbeelding beter past in je frame.

5. Voeg op dezelfde manier andere items toe zoals een label (een tekstlabel voor de titel), een Noordpijl, en eventueel een schaalbalk.

6. Voeg ook een legenda toe.

Je ziet dan dat QGIS alle lagen uit je project toevoegt aan de legenda. Mocht je nog andere lagen, bijvoorbeeld uit een andere oefening in je project hebben, dan is dat niet per se wat je wilt. Dat kun je aanpassen door in je QGIS project die lagen te verwijderen, of in je Lay-out bij Item-eigenschappen van de legenda het vinkje bij Automatisch bijwerken uit te zetten en dan daar de lagen te verwijderen (rode -teken).

Het werkt trouwens het beste om zoveel mogelijk aanpassingen in het QGIS project te doen en de allerlaatste finetuning in de Lay-out.

7. Ten slotte, niet vergeten, een tekstblokje met daarin je bronvermelding en natuurlijk je eigen naam.

En, omdat je trots bent dat je dit met QGIS gemaakt hebt, vermeld je ook QGIS als gebruikte software.

8. Gebruik de knop om het eindresultaat naar PDF formaat te exporteren. Ja kan de standaardinstellingen gebruiken.